Alles over het Nederlands Kampioenschap 2011Op 16, 17 en 18 december 2011 wordt in House of Billiards in Weert het Nederlands Kampioenschap 14.1, 9-ball en 8-ball gespeeld. De opzet van het toernooi is in een aantal opzichten gelijk aan voorafgaande jaren, maar op een aantal punten ook anders.

De locatie van het eindtoernooi is opnieuw House of Billiards in Weert, waarvoor je je via 18 kwalificatie toernooien op diverse plaatsen in het land kan plaatsen. Ook de NOS is weer van de partij bij het 9-ball toernooi en ook kan je het toernooi volgen via een live stream en NOS teletekst.

Anders dan voorafgaande jaren is het format waarin gespeeld wordt. In HOB Weert spelen tijdens het eindtoernooi 32 spelers per spelsoort via een enkel knock-out schema om de titels. Acht spelers per spelsoort zijn al zeker van hun plaats bij de laatste 32. Dit zijn de titelverdediger, de drie A-selectie spelers, eventueel 1 of 2 wildcards, aangevuld met de top van de Nationale Ranking. Zo zijn de 8 geplaatste spelers voor het koningsnummer 9-ball op zaterdag samen goed voor 2 wereldkampioenschappen, 9 individuele EK titels, talloze NK titels en internationale overwinningen (World Pool Masters en International Challenge of Champions).

Behalve het in de watten leggen van onze toppers hebben we ernaar gestreeft om het alle NK deelnemers naar de zin te maken. Zo is er iedere dag voor de spelers een lunch geregeld van 12:00 tot 13:00. Je hoeft dus niet gehaast tussen de wedstrijden door even iets te gaan eten. Om het NK een professionele uitstraling te geven ontvangt ieder deelnemer van het eindtoernooi een speciale NK polo. Ook is er een side-event voor de mensen die even niet hoeven te spelen: een 9-ball shoot-out. Iedereen mag hieraan meedoen en de hoofdprijs is een deelname aan een Euro Tour inclusief reis en overnachting. Op zaterdagavond na afloop van de 9-ball finale wordt er een (variant van een) 10-ball ring game gespeeld. De inschrijving hiervoor staat ook open voor iedereen. Als klap op de vuurpijl mogen 60 deelnemers van een NK eindronde of kwalificatie toernooi deelnemen aan een exclusieve clinic van Niels Feijen, Huidji See, Nick van den Berg of Alex Lely. Deze clinics worden begin 2012 gegeven op vier lokaties verspreid door het land.

Alle informatie over het NK kan je vinden op deze website. De inschrijving start op 19 oktober en sluit om 12:00 ‘s middags op de dinsdag voorafgaand aan het kwalificatie toernooi waarvoor je je wil inschrijven. Voor vragen kan je mailen naar nationaleranking@gmail.com.

Reglementen Nederlands Kampioenschap 2011

 

Op 16, 17 en 18 december 2011 wordt in House of Billiards in Weert het Nederlands Kampioenschap 14.1, 9-ball en 8-ball gespeeld. Op deze pagina kan je alle informatie vinden met betrekking tot dit toernooi. Deze pagina zal regelmatig met nieuwe informatie aangevuld worden.

Eindtoernooi

De locatie voor het eindtoernooi is House of Billiards in Weert. Op vrijdag 16 december wordt 14.1 gespeeld, op zaterdag 17 december 9-ball en op zondag 18 december 8-ball. Bij de heren wordt een enkel knock-out format gespeeld met 32 spelers, waarvan er 8 spelers direct toegelaten zijn (zie verderop op deze pagina) en 24 spelers komen uit de kwalificatie toernooien. Bij 16 deelneemsters spelen de dames dubbel knock-out tot de laatste 8. Bij een ander aantal inschrijven kan het format worden aangepast.

Kwalificatie toernooien

Bij het heren toernooi worden voor iedere spelsoort 6 dubbel knock-out kwalificatie toernooien gespeeld (zie kalender), waarbij uit ieder toernooi 4 spelers zich kwalificeren voor het eindtoernooi (twee uit de winnaarskant en twee uit de verliezerskant). Het maximum aantal spelers per kwalificatie toernooi is 64. De dames spelen geen kwalificatie toernooien, maar kunnen zich tot 15 minuten voor aanvang van het dames eindtoernooi inschrijven.

Inschrijven

Inschrijven voor een kwalificatie toernooi kan via deze website vanaf woensdag 19 oktober. De inschrijving voor een kwalificatie toernooi eindigt om 12:00 op de dinsdag voorafgaand aan dit kwalificatie toernooi. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per spelsoort. Je mag je meerdere malen voor dezelfde discipline inschrijven, maar voor elk toernooi waar je je voor inschrijft moet je betalen (dus als je besluit om je in één weekend tweemaal voor 9-ball in te schrijven en je kwalificeert je op zaterdag al voor het eindtoernooi, dan vervalt de betalingsverpliching voor de zondag niet!).

Direct toegelaten spelers

Voor iedere spelsoort worden zijn 8 spelers vrijgesteld van deelname aan de kwalificatie toernooien en worden direct toegelaten tot het eindtoernooi (zij dienen zich echter nog wel in te schrijven en te betalen). Deze 8 spelers zijn:

 1. De titelverdediger op de betreffende spelsoort.
 2. De A-selectie (3 spelers).
 3. De organisatie behoudt zich het recht voor om twee spelers een wildcard aan te bieden (zie hieronder).
 4. De lijst met direct toegelaten spelers wordt tot 8 aangevuld met de hoogst genoteerde spelers van de Nationale Ranking die zich hebben ingeschreven. Er wordt niet gekeken naar behaalde punten per gespeelde spelsoort, maar alleen naar de algemene ranking (na de speelronde van 9 oktober).

Wildcards

Voor het 9-ball toernooi op zaterdag zijn de twee wildcards aangeboden aan Alex Lely en Rico Diks. Beide spelers hebben deze uitnodiging geaccepteerd en zullen bij dit evenement aanwezig zijn. Voor het 8-ball toernooi heeft Joris Maas een wildcard geaccepteerd.

Geplaatste spelers

Bij iedere spelsoort worden de spelers als volgt in het speelschema geplaatst:

 1. De titelverdediger op de betreffende spelsoort wordt als eerste geplaatst.
 2. De direct toegelaten spelers (behalve de wildcards) worden als nummers 2 tot en met 6 geplaatst. De plaatsingsvolgorde wordt bepaald door hun positie op de Nationale Ranking (na de speelronde van 9 oktober).
 3. De wildcards en de 12 spelers uit de winnaarskant van de kwalificatie toernooien worden als nummers 7 t/m 20 geplaatst.
 4. De 12 spelers uit de verliezerskant van de kwalificatie toernooien worden als nummers 21 t/m 32 geplaatst.

Op basis van de Nationale Ranking van 9 oktober zijn de volgende spelers (direct) toegelaten tot het eindtoernooi:

14.1 9-ball 8-ball
1 Rene van Rijsbergen (TV) 1 Gilliano Smit (TV) 1 Kim Uytenbogaardt (TV)
2 Nick van den Berg (Sel) 2 Nick van den Berg (Sel) 2 Nick van den Berg (Sel)
3 Marco Teutscher (NR) 3 Marco Teutscher (NR) 3 Marco Teutscher (NR)
4 Stefan Sprangers (NR) 4 Stefan Sprangers (NR) 4 Stefan Sprangers (NR)
5 Gilliano Smit (NR) 5 Huidji See (Sel) 5 Gilliano Smit (NR)
6 Huidji See (Sel) 6 Niels Feijen (Sel) 6 Huidji See (Sel)
7 Donny van Oosterhout (NR) 7-20 Alex Lely (WC) 7 Niels Feijen (Sel)
8 Niels Feijen (Sel) Rico Diks (WC) 8-20 Joris Maas (WC)
9-20 12 KT winnaars 12 KT winnaars 12 KT winnaars
21-32 12 KT verliezers 21-32 12 KT verliezers 21-32 12 KT verliezers

 

Voor de naam van de speler staat het plaatsingsnummer en tussen haakjes achter de naam staat aangegeven op welke basis deze spelers is geplaatst (waarbij TV=Titelverdediger, Sel=Selectie speler, NR=geplaatst op basis van positie op de Nationale Ranking, WC=Wildcard, KT=kwalificatie toernooi).

Bij het dames toernooi wordt niet gewerkt met een plaatsingslijst, maar worden de speelsters geplaatst door middel van loting.

Toernooi timing

De volgende speeltijden worden gehanteerd tijdens het NK:

Heren Dames
10:30 Laatste 32
11:00
11:30
12:00 Lunch
12:30
13:00 Laatste 16 W1
13:30
14:00 W2/L1
14:30 Kwart finale
15:00 L2
15:30
16:00 Halve finale Kwart finale
16:30
17:00 Halve finale
17:30 Finale
18:00 Finale
18:30
19:00 Prijzenuitreiking

Waarbij W1 en W2 de eerste twee winnaarsrondes zijn en L1 en L2 de eerste twee verliezersrondes.

Voor het dames toernooi is uitgegaan van 16 speelsters dubbel knock-out tot de laatste 8. Bij meer of minder inschrijvingen kan het format worden aangepast.

Lunch

Op alle drie de dagen is er van 12:00 tot 13:00 een gratis lunch voor alle deelnemers van het eindtoernooi (zowel dames als heren). Gedurende de lunch zijn er geen wedstrijden gepland.

Tafels

Tijdens het toernooi zal er gespeeld worden op Clash tafels. De omstandigheden bij de twee arena tafels kunnen echter net iets anders zijn dan bij de rest van de tafels. Tijdens elke speelronde zal er (indien mogelijk) minimaal één wedstrijd willekeurig uitgekozen worden om op een van deze twee tafels te spelen. Bij het heren toernooi zullen in ieder geval de finale, beide halve finales en twee kwart finales (uit dezelde helft van het schema) op deze tafels gespeeld worden. Bij het dames toernooi wordt in ieder geval de finale op een arena tafel gespeeld. Er wordt naar gestreefd om spelers niet twee achtereenvolgende speelrondes op deze tafels te laten spelen met uitzondering van de hierboven genoemde wedstrijden.

Prijzen

Voor zowel het heren als het dames toernooi geldt dat er geen geldprijzen te verdienen zijn. De winnaar krijgt een trofee en de titel “Nederlands Kampioen 2011″. De nummers 2 tot en met 4 krijgen een trofee of een medaille.

In het heren toernooi zijn er punten te verdienen voor de Nationale Ranking. De Nederlandse winnaars van het heren toernooi worden uitgenodigd om mee te spelen met de Fanon Cup 2012. In het dames toernooi kunnen geen punten verdiend worden voor de Nationale Ranking.

Alle 32 deelnemers aan het heren eindtoernooi ontvangen een poloshirt van het NK2011. Het dragen van deze polo is verplicht tijdens het spelen van het eindtoernooi. Uiteraard is het toegestaan om een sticker van een persoonlijke sponsor op deze polo te plakken. De teksten en afbeeldingen op de polo dienen echter leesbaar te blijven.

Clinics

Alle deelnemers aan een van de kwalificatie toernooien en/of eindtoernooien (zowel bij de dames als bij de heren) maken kans om deel te mogen nemen aan een exclusieve clinic van Huidji See, Nick van den Berg, Niels Feijen en Alex Lely. In iedere clinic zal een specifiek onderwerp aan bod komen. De clinics worden begin 2012 georganiseerd en voor iedere clinic zijn 15 plaatsen beschikbaar. De in totaal 60 plaatsen worden verloot onder alle deelnemers van het NK 2011. De data en onderwerpen voor de clincs zijn:

Speler Lokatie Datum Tijd Onderwerp
Nick van den Berg Club-8, Amsterdam Zaterdag 7 januari 2012 14:00-18:00 14.1 en 8-ball
Niels Feijen De Dieze, Den Bosch Zondag 8 januari 2012 14:00-18:00 Opening break, jumps en 9-ball
Huidji See Starballs, Enschede Nog niet bekend 14:00-18:00 Kicks, safeties, bank shots en 10-ball
Alex Lely Hague Five, Den Haag Zaterdag 4 februari 2012 14:00-18:00 Mentale aspecten en one-pocket

Omdat er nog veranderingen kunnen komen in de internationale kalender zijn deze data nog niet helemaal zeker.

Side events

Tijdens de NK zal iedere dag vanaf 12:30 als side-event een 9-ball shoot-out gespeeld worden. Iedere NK deelnemer (zowel kwalificatie toernooi als eindtoernooi) krijgt hiervoor twee gratis pogingen per dag. Iedere Twitter volger van @Nat_Ranking krijgt 1 gratis poging per dag. Vervolgpogingen kosten 1 euro per keer (ook voor niet-NK spelers). Iedere dag plaatsen de 5 spelers met de hoogste dagscore zich voor de verloting van de prijs op zondagavond: deelname aan een Euro Tour inclusief reis en overnachtingen.

Op zaterdagavond zal er na afloop van het 9-ball toernooi een (variant van een) 10-ball ring game gespeeld worden. Meer details hierover volgen later.

Media

Ook dit jaar zal het NK gepromoot worden via diverse media. Meer informatie hierover is te vinden op “Toernooien – Nederlands Kampioenschap 2011- Media“.

Reglementen KNBB Nationale Ranking

Inschrijven

Spelers die aan de GP, A-ranking of NK mee willen spelen dienen zich voor 12:00 op de dinsdag voorafgaand aan het toernooi via deze website in te schrijven. Deelnemers aan een B-ranking kunnen zich op de dag zelf aanmelden op de speellocatie. De inschrijving voor de Open toernooien wordt geregeld door de lokale organisatie.

Afmelden

Afmelden voor de GP of A-ranking kan tot en met 12:00 de dinsdag voorafgaand aan het toernooi. Na dit tijdstip ben je officieel ingeschreven voor de Grand Prix of het A-toernooi en ben je ook verplicht om het inschrijfgeld te betalen. Afmelden dient te gebeuren door een mail te sturen aan Niels van der Horst.

Starttijden

De starttijden van de toernooien staan vermeld op deze website (Toernooien – Speeldata). Spelers dienen zich uiterlijk 15 minuten voor aanvang van het toernooi te melden bij de wedstrijdleiding. Indien een speler anders dan door overmacht niet tijdig aanwezig is/kan zijn, zal hij voor elke 5 minuten die hij te laat is een rack verliezen (bij 14.1 is dit 15 punten). Na 20 minuten heeft de betreffende speler de wedstrijd automatisch opgegeven. Wanneer de speler geen contact heeft opgenomen met de wedstrijdleiding vóór de automatische opgave wordt de speler beschouwd als onafgemeld afwezig.

Criteria voor deelname aan een toernooi

Voor deelname aan de verschillende toernooien gelden de volgende criteria:

 • GP: De 32 hoogst geplaatste spelers die zich hebben ingeschreven voor de GP mogen meespelen.
 • A-Ranking: De top-32 van de ranglijst is uitgesloten van deelname. De 32 hoogst geplaatste spelers per A-Ranking (dus 64 spelers in totaal) die zich hebben ingeschreven mogen meespelen.
 • B-Ranking: De top-96 van de ranglijst is uitgesloten van deelname.
 • NK en Open toernooien: Staan open voor alle spelers.

Toernooivorm/format

 • GP en A-Ranking: dubbel knock-out tot de laatste 8. Laatste 8 spelers spelen het toernooi uit volgens het enkel knock-out format. Per toernooi mogen maximaal 32 spelers meespelen.
 • B-Ranking: Dit wordt bepaald door de districten en kan per district verschillend zijn. Over het algemeen wordt er dubbel knock-out gespeeld tot de laatste 8 of 16.
 • NK: Dubbel knock-out tijdens de kwalificatietoernooien. Eindtoernooi: 32 spelers enkel knock-out.
 • Open toernooien: Format wordt door de lokale organisatie bepaald (binnen de door de KNBB en lokale organisaties geformuleerde en overeengekomen bepalingen). Het eindtoernooi van het Woensel Open 9-ball 2011 is 32 spelers enkel knock-out.

Plaatsing en kwalificatie

Voor sommige toernooien geldt dat een speler afhankelijk van zijn plaats op de ranking een voorkeurspositie krijgt bij het loten. Dit wordt “plaatsing” genoemd. Ook kan een speler zich dankzij zijn plaats op de ranglijst direct kwalificeren voor een hoofdtoernooi (hij hoeft dan niet deel te nemen aan het kwalificatietoernooi). Ondanks het feit dat een speler voor een toernooi geplaatst, danwel direct gekwalificeerd is, dient hij ten alle tijden wel inschrijfgeld te betalen. De volgende regels gelden er ten aanzien van plaatsing en kwalificatie:

 • GP: Bij iedere Grand Prix worden de 8 hoogst genoteerde deelnemers geplaatst in het toernooischema. Dit houdt in dat deze spelers in de eerste twee speelrondes niet tegen elkaar kunnen uitkomen. De overige deelnemers worden willekeurig in het schema ingeloot.
 • A- en B-Ranking: Hiervoor geldt geen plaatsing.
 • NK: Er zijn 8 spelers direct toegelaten tot het eindtoernooi. Voor meer informatie zie het NK gedeelte van deze website.
 • Open toernooien: Plaatsing en kwalificatie voor Open toernooien wordt bepaald door de lokale organisatie. Voor het Woensel Open 9-ball 2011 worden er 3 dubbel knock-out kwalificatietoernooien gespeeld, waarbij de beste 8 spelers uit ieder toernooi zich kwalificeren voor het eindtoernooi. Er zijn tevens 8 direct buy-in plaatsen voor het eindtoernooi (deze spelers worden als nummers 1 t/m 8 geplaatst in het speelschema van het eindtoernooi).

Wedstrijdlengte

Afhankelijk van de omstandigheden heeft de wedstrijdleiding de bevoegdheid om de de wedstrijdlengtes aan te passen. Er wordt gestreefd om minimaal de volgende wedstrijdlengtes aan te houden:

 • GP en A-Ranking:
  • 8-ball best of 11
  • 9-ball best of 13
  • 10-ball best of 11
  • 14.1 race naar 75
 • B-Ranking: Dit wordt bepaald door de districten en kan per district verschillend zijn.
 • NK:
  • 8-ball best of 13-15
  • 9-ball best of 15-17
  • 14.1 race naar 75-100
 • Open toernooien: Wedstrijdlengte wordt bepaald door de lokale organisatie.

Inschrijfgeld

Voor de verschillende toernooien gelden de volgende inschrijfgelden:

 • GP: 40 euro
 • A-Ranking: 25 euro
 • B-Ranking: Dit wordt bepaald door de districten en kan per district verschillend zijn. De meeste districten hanteren een inschrijfgeld van 10 euro.
 • NK: 15 euro per spelsoort
 • Open toernooien: Dit wordt door de lokale organisatie bepaald.

Ranking

De plaats van een speler op de ranking wordt bepaald door de beste 10 resultaten van het afgelopen jaar. Indien een speler gedurende het afgelopen jaar strafpunten heeft gekregen, dan zullen deze niet vervallen als laagste resultaat. Bij een gelijke aantal rankingpunten wordt de plaats op de ranking (en dus eventueel de plaatsing voor een toernooi) bepaald door de volgende criteria:

 1. Hoogst behaalde score voor een toernooi (speler met de hoogste score eindigt hoger op de ranking).
 2. Laagst behaalde score voor een toernooi (speler met de hoogste score eindigt hoger op de ranking).
 3. Aantal meegespeelde toernooi.
 4. Loting.

Prijzen

Bij alle toernooien zijn punten te verdienen voor de Nationale Ranking (het is niet mogelijk verdiende punten in te leveren of te weigeren). In onderstaande tabel staan de te verdienen punten voor de GP, A-Ranking, B-Ranking en de eindtoernooien van de NK en Open toernooien:

Toernooi 1 2 3-4 5-6 7-8 9-12 13-16 17-24 25-32 33-48 49-64
NK 380 300 230 170 120 80 -
Woensel Open 300 230 170 120 80 60 -
Amsterdam Open 300 230 170 120 80 60 40
GP 300 230 170 120 90 70 50 30 -
A-Ranking 170 120 80 50 35 25 20 10 -
B-Ranking (>16 spelers) 80 50 30 20 15 10 8 6 4 2
B-Ranking (<= 16 spelers) 80 50 30 20 15 10 8 - -

Voor zowel de NK als de Open toernooien geldt dat er kwalificatietoernooien gespeeld moeten worden. De punten die tijdens deze kwalificatie te verdienen zijn staan in de volgende tabel:

Toernooi 5-6 7-8 9-12 13-16 17-24 25-32 33-48 49-64
NK 50 30 20 15 10 8 6 4
Woensel Open - - 45 35 30 25 20 15
Amsterdam Open voorronde I+II - - 30 25 20 15 10 5
Amsterdam Open voorronde III - - - - 30 25 - -

Bij de B-masters kunnen geen ranking punten worden verdiend. De puntenverdeling vertoont overlap, zodat het mogelijk is om te promoveren van de B- naar de A-Ranking en uiteindelijk de Grand Prix. Het systeem is bewust gunstig voor spelers van nationaal topniveau, zodat ze door het ruime aantal punten toernooien in Nederland kunnen overslaan om mee te doen in het Internationale circuit.

Naast rankingpunten is er ook prijzengeld te verdienen. Het totale prijzengeld per toernooi wordt als volgt bepaald:

Toernooi Prijs
NK Op het NK is geen prijzengeld te verdienen
Open toernooien Het totale prijzengeld wordt bepaald door de lokale organisatie
GP (Deelnemers*Inschijfgeld)*1.25
A-Ranking (Deelnemers*Inschijfgeld)*1.10
B-Ranking Het totale prijzengeld wordt bepaald door de districten

In onderstaande tabel is de verdeling van het totale prijzengeld per toernooi aangegeven:

Toernooi 1 2 3-4 5-8 9-12 13+
NK Op het NK is geen prijzengeld te verdienen
Open toernooien Het prijzengeld wordt bepaald door de lokale organisatie
GP 28.17% 16.67% 9.62% 5.77% 3.21% -
A-Ranking 28.17% 16.67% 9.62% 5.77% 3.21% -
B-Ranking Het prijzengeld wordt bepaald door de districten

Uitbetalen van het prijzengeld

Het bedrag wat aan inschrijfgeld aanwezig is bij de GP, A- en B-Ranking wordt direct contant uitbetaald. De prijzen die niet contant kunnen worden uitbetaald worden later overgemaakt naar de bankrekening van de speler. De uitbetaling van het prijzengeld van de Open Toernooien wordt geregeld door de lokale organisatie.

Strafpunten

Om competitievervalsing te voorkomen is er een sanctie voor spelers die onafgemeld afwezig. Zij krijgen -50 punten en zijn geschorst voor het volgende toernooi van de nationale ranking. Spelers uit de top-96 zijn niet speelgerechtigd voor een B-ranking of lager. Als iemand uit de top 96 toch een B-Ranking heeft gespeeld is de sanctie –50 punten en een schorsing voor het volgende toernooi van de Nationale Ranking.

Spelregels

De wedstrijden van de KNBB Pool worden volgens WPA spelregels gespeeld. Met uitzondering van de regel “Cue ball fouls only” (http://www.wpa-pool.com/web/the_regulations#20). Het “per ongeluk raken van ballen” is wel degelijk een foul (touché). De spelregels zijn te vinden op de website(s) van de World Pool Association:

Time-out

Bij alle speldisciplines heeft een speler elke wedstrijd recht op 1 time-out van 5 minuten.

Roken en doping

Tijdens de GP en A-ranking is het in het speelgebied niet toegestaan om te roken. Ook is het niet toegestaan een time-out te gebruiken voor een rookpauze.Aangezien pool een door het NOC/NSF erkende sport is, is de KNBB verplicht zich aan de dopingwetten te houden. Meer informatie kan gevonden worden op:

Materiaal

Op de Grand Prix wordt uitsluitend gespeeld op in goede staat verkerend Simonis of Miliken laken. Er wordt gespeeld met Aramith ballen (Brunswick Centennials zijn ook toegestaan). Er wordt naar gestreefd om voor de A-Ranking aan dezelfde eisen te voldoen. De lokalen voor de B- toernooien worden door de districten geselecteerd. De KNBB verzoekt de districten ernaar te streven om aan dezelfde eisen te voldoen als de Grand Prix.

Wedstrijdleiding

De wedstrijdleiders van de GP- en de A-toernooien worden door de KNBB aangewezen. Wedstrijdleiders van de B-ranking worden toegewezen door de districten. Beslissingen door wedstrijdleiders zijn bindend. Hier kan na het betreffende toernooi protest over ingediend worden bij de KNBB.

Dresscode

Bij de NK, GP en A-Ranking zal onderstaande dresscode worden gehanteerd. Voor de B-Ranking geldt geen dresscode. Voor de Open toernooien zal dit bepaald worden door de lokale organisatie.

Wel toegestaan:

 • Pantalon (donkere kleur)
 • Designer jeans (wel jeansmodel, geen jeansstof. In een donkere kleur)
 • Overwegend effen shirt met kraag (Maximaal drie kleuren)
 • Nette effen trui of vest over het shirt.
 • Leren schoenen (donkere kleur)
 • Effen donkere leren sportschoenen (1 kleur. Kunnen worden toegestaan door de wedstrijdleiding)

Niet toegestaan:

 • Hoofddeksel
 • Spijkerstof
 • Joggingbroek
 • Broek met ribstof
 • Extra zakken aan de broekspijp
 • T-shirt
 • Trui
 • Vest
 • Gymschoenen

Bij twijfel of niet omschreven kleding beslist de wedstrijdleiding of het toegestaan is om in die kleding te spelen. In uiterste gevallen kan de wedstrijdleiding om vrijstelling van de dresscode gevraagd worden.

Handhaving wedstrijdduur

De toernooileiding behoudt zich het recht voor om, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven, de wedstrijdlengte gedurende de wedstrijd aan te passen. Indien de wedstrijdleiding van deze regel gebruik wil maken, dan zal dit voor aanvang van de betreffende speelronde worden aangekondigd. Deze regel zal dan als volgt worden toegepast:

 1. Door de wedstrijdleiding zal worden aangekondigd wat de gewenste duur is van een wedstrijd (voor het NK2011 zal dit in principe 90 minuten zijn).
 2. Wanneer de helft van de gewenste wedstrijdduur verstreken is (voor het NK dus 45 minuten) dan wordt door de wedstrijdleiding gekeken wat de stand in de wedstrijd is na afloop van de game die op dat moment gespeeld wordt.
 3. Indien er in totaal minder dan de helft van het maximaal totaal aantal games gespeeld is, dan wordt de wedstrijdlengte ingekort naar de score van de speler die op dat moment de meeste games gewonnen heeft +2.
 4. Voor 14.1 geldt dezelfde regel, maar dan wordt er na 45 minuten gekeken naar de stand na afloop van het rack wat op dat moment gespeeld wordt en wordt de wedstrijdlengte “hoogste score + 20″.

Voorbeeld: de stand na 45 minuten spelen is 5-3 in race naar 9 (best of 17). In totaal zijn er dus 8 games gespeeld, wat minder is dan de helft van het maximaal totaal aantal games van 17. De wedstrijdlengte wordt nu dus ingekort tot een race naar 7.

Voorwaarden voor deelname

Alle deelnemers dienen lid te zijn van de KNBB en mogen geen betalingsachterstand hebben.

Aan het heren toernooi mogen zowel dames als heren meespelen. Aan het damestoernooi mogen alleen dames meespelen. Dames die zich bij het heren toernooi hebben geplaatst voor de laatste 16 zijn uitgesloten van deelname aan het dames toernooi.

Eten en drinken

Het is tijdens het toernooi niet toegestaan om binnen in de zaal eigen meegebrachte dranken en etenswaren te nuttigen. De sanctie hierop is -15 punten bij 14.1 en het verlies van een rack bij 8-ball en 9-ball.

10-ball

Helaas was er dit jaar geen plaats in de nationale en internationale kalender om vier NK’s inclusief kwalificatie toernooien te houden. Omdat 9-ball is de enige erkende NOC-NSF pool discipline is en wordt uitgezonden door de NOS, is besloten om 10-ball voor dit jaar te laten vervallen voor de Nationale Ranking. Er gaat nog wel een los NK 10-ball gespeeld worden, alleen telt deze niet mee voor de Nationale Ranking.

NOS en teletekst

Tijdens het 9-ball toernooi op zaterdag zal de NOS aanwezig voor verslaglegging van in ieder geval de finale. Op teletekst pagina 645 zullen voor alle drie de toernooien de uitslagen vanaf de kwartfinale worden vermeld.

Live stream

Tijdens het 9-ball toernooi op zaterdag zal er een live stream worden uitgezonden van de arena tafels.

Inschrijven

Alle informatie over het NK kan je vinden op deze website. De inschrijving start op 19 oktober en sluit om 12:00 ‘s middags op de dinsdag voorafgaand aan het kwalificatie toernooi waarvoor je je wil inschrijven. Voor vragen kan je mailen naar nationaleranking@gmail.com.

NK2011 - A2 poster

Wedstrijd data kwalicicaties

8-ball

19 november

9-ball

19 november

Straight pool

19 november

20 november

20 november

20 november

10 december

10 december

10 december

11 december

11 december

11 december

One Response to “Alles over het Nederlands Kampioenschap 2011”

 • adam kiernicki zegt:

  kunt u mij inschrijven voor deze kwalificatie van 8-ball in The Roadhouse (Middelburg) , maar als ik ben niet door daar , dan ik wil nog een keer proberen in Q-billiards (Tiel) op volgende dag als zou ik kan , graag a.u.b , groetjes adam

Onze SponsorsF&M The Cue Company Poolcafe Delfshaven Persberichten Poolwest3