Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB)
De KNBB wordt nationaal en internationaal erkend als de vertegenwoordiger van de biljartsport, hierdoor zien VWS, gemeenten, commercie, NOC*NSF en media. De KNBB organiseert honderden verschillende competities en nationale kampioenschappen voor alle niveaus en binnen alle spelsoorten. Meer informatie: www.knbb.nl

Competitie
De Nederlandse teamcompetitie-structuur bestaat in Nederland uit 4 landelijke niveau’s. Dit zijn de Eredivisie, de 1e Divisie, de 2e Divisie (2 poules: Noord en Zuid) en de 3e Divisie (4 poules: Noord, Oost, Zuid, West). Hieronder wordt de Regionale Teamcompetitie georganiseerd door de afzonderlijke districten (variërend van 1e t/m 5e klasse).

Aan het eind van een competitieseizoen worden overal play-offs georganiseerd. Dit zijn promotie-degradatie wedstrijden voor de teams die in een competitie net boven de directe degradatieplekken zijn geëindigd en de teams van een divisie/klasse lager die meteen onder de direct gepromoveerde kampioen(en) waren geëindigd. Meer informatie: competitie.knbb.nl

Nationale Ranking
De Nationale Ranking is dé manier om jezelf individueel te meten met andere spelers. De ranglijst is een continue ranking die betrekking heeft op alle toernooien van de laatste 12 maanden. Dat wil dus zeggen, dat de punten van een nieuw toernooi de oude punten van hetzelfde toernooi van precies een jaar geleden vervangen. De Nationale Ranking wordt bijgehouden door de KNBB, kijk hier op de website van Koninklijke Nederlandse Biljartbond voor de huidige Nationale Rankings.

B Ranking
De B Ranking wordt bijgehouden door Pool West District 3 voor de Regio Rotterdam en Drechtsteden. Meer informatie: www.poolwest3.nl

A Ranking en Grand Prix
De Nationale Rankings en Grand Prix wordt georganiseerd en bijgehouden door de KNBB. Meer informatie: www.knbb.nl

Nationale Ranking Masters (NRM)
De Nationale Rankings Masters wordt sinds dit jaar bijgehouden op www.themastersofpool.nl en de verdiende punten tellen mee voor de Nationale Ranking van de KNBB zoals ook het geval is voor alle hierboven genoemde rankings.

Open Toernooien
Voor Open Toernooien worden geen eisen gesteld en iedereen die het inschrijfgeld betaald mag gewoon meedoen. Het is dus niet nodig om lid te zijn van de bond maar als je wel lid bent dan tellen de verdiende punten ook mee voor de nationale Ranking van de KNBB. De Open toernooien wordt veelal georganiseerd door de betere Pool Centra.

Bekende Open Toernooien zijn:

  • Amsterdam Open
  • Rotterdam Open
  • Woensel Open
  • Open Groningen
  • Leids Open
  • Delfshaven Open

Huistoernooien
Veel Pool centra organiseren huistoernooien waar een ieder gewoon mag mee doen het inschrijfgeld bedraagt meestal tussen de 6 en 10 EURO en er zijn prijzen te verdienen want het inschrijf geld wordt meestal geheel gebruikt voor het prijzengeld. Het is financieel erg aantrekkelijk om mee te doen voor een kleine bijdrage in de vorm van inschrijfgeld kun je een hele avond gezellig poolen en je doet er veel ervaring op.

Pool Clinics
Er zijn diverse organisaties of pool instructeurs welke pool clinics, bootcamps of individuele training geven. Meestal hebben deze instructeurs een opleiding via de KNBB gevolgd of zijn zelf al zeer verdienstelijke spelers op niveau. Kijk hier voor meer informatie over Pool les.